Jak zrobić babeczkę w filiżance

O ile nie jedliście wcześniej babeczki w filiżance, to pewnie zastanawiacie się: Jak zrobić babeczkę w filiżance do kawy? Istnieje bardzo prosty trik, który sprawi, że Twoje babeczki będą puszyste i pyszne. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej, aby łatwo się spulchniały podczas ubijania. To właśnie one są sekretem puszystej konsystencji babeczek! Aby podgrzać zimne jajka, wystarczy umieścić je w misce z ciepłą wodą z kranu. Pamiętaj, aby nie przegrzać jajek, a następnie wytrzyj je do sucha.

Aby przygotować ciasto, użyj łyżki lub średniej gałki do ciasteczek lub lodów. Następnie wycisnąć ciasto do kubków, pozostawiając około cala lub tak miejsca w środku. Po zakończeniu, pyłu z cukrem pudrem lub drizzle z glazury. Kiedy skończony, posypać z twoim ulubionym lukrem albo posypać glazurą dla ekstra pysznej babeczki. Idealny lukier do babeczek zależy od Twojego gustu i logistyki transportu, przechowywania i odgrzewania.

Jeśli jesteś zainteresowany tworzeniem różnych smaków, możesz również spróbować innego przepisu na babeczki. Możesz eksperymentować z czekoladą, cytryną lub smakiem kawy. Możesz nawet użyć ekstraktu waniliowego zamiast zwykłej mąki. Jeśli robisz babeczki o smaku kawy, możesz zastąpić mleko sokiem pomarańczowym lub cytrynowym i dodać jedną lub dwie uncje kakao w proszku. A jeśli chcesz spróbować innego smaku, po prostu dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego lub kawy rozpuszczalnej.

Jeśli szukasz szybkiego, pysznego i wyjątkowego deseru, spróbuj babeczki w kubku. Do tego przepisu nie potrzebujesz dużego kubka, ale pamiętaj, aby uważnie obserwować, aby go nie przepełnić! Posypki i wiórki czekoladowe są świetnym dodatkiem do tego słodkiego przysmaku. Tak długo, jak babeczki mają odpowiednie proporcje, możesz je podawać z lodami lub świeżymi jagodami. Jednak ten rodzaj ciasta nie nadaje się do piekarnika. A jeśli Twój proszek do pieczenia jest przestarzały, możesz mieć problem z jego wyrastaniem.

Aby zrobić babeczkę w kubku, najpierw skremuj razem masło i cukier. Miksuj je aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Uważaj, aby nie ubić zbyt mocno masła, ponieważ może to spowodować jego oddzielenie się. Następnie dodaj jajka. W zależności od przepisu możesz dodać inne składniki, takie jak ekstrakt waniliowy lub inne aromaty. Podczas mieszania ciasta pamiętaj, aby zeskrobać je gumową szpatułką, ponieważ nie chcesz przesadzić z mieszaniem.

Gdy już wymieszasz wszystkie mokre i suche składniki, możesz zacząć mieszać ciasto. Dodaj około połowy suchych składników i mieszaj, aż masa będzie gładka. Gdy już to zrobisz, dodaj mleko i mieszaj, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Następnie wypełnij babeczki w około 3/4. Pozwól im ostygnąć przed polaniem ich lukrem. Następnie możesz udekorować babeczki lukrem i cieszyć się nimi!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top