Wykonanie ciasta francuskiego jest bardzo prostą procedurą. Najpierw przygotuj chude ciasto, które nie zawiera tłuszczu. Następnie rozwałkuj je, złóż i powtórz. Jest to proces bardzo mało zaawansowany technicznie i wymaga jedynie skrobaczki do ciasta i wałka francuskiego.
Ciasto francuskie powinno być schłodzone przed wałkowaniem lub pieczeniem. W przeciwnym razie nie będzie się ono nadymać. Ponadto, może nie wyrosnąć prawidłowo. Może to być spowodowane nierównym wałkowaniem lub formowaniem. Ma na to również wpływ nierównomierne umycie jaj. Aby zapobiec temu problemowi, upewnij się, że używasz ostrego noża. Pamiętaj również, aby w połowie pieczenia obrócić blachę.
Po rozwałkowaniu ciasta, wytnij małą rurkę nieco większą niż ciasto. Następnie wyłóż ciasto rurką, zachodząc na nie co najmniej 5 mm. Docisnąć ciasto, aby je całkowicie zamknąć. Następnie obtocz je w cukrze pudrze. Usuń nadmiar cukru i zawiń w papier pergaminowy.
Teraz ciasto francuskie jest gotowe do pieczenia. Aby zrobić rurkę z ciasta francuskiego, musisz przygotować miskę i blachę do pieczenia. Patelnię smarujemy wodą z lodem. Ciasto francuskie powstaje z laminowania mąki, wody, soli i masła. Następnie jest ono kilkakrotnie rozwałkowywane. Dzięki temu ciasto gotuje się równomiernie. Po przygotowaniu można zauważyć, że ciasto ma pusty środek i jest lekko złote z wierzchu.
Gdy ciasto jest już gotowe, możesz zacząć formować rurki. Na początku może to być kłopotliwe, ale jeśli zrobisz to poprawnie, okaże się, że to nic trudnego. Kiedy już uformujesz ciasto, użyj palców, aby je spulchnić. Dodawaj wodę po jednej łyżce na raz, aż ciasto będzie przypominało kudłatą kulkę. Gdy ciasto będzie wystarczająco miękkie, będzie się trzymać razem po naciśnięciu.
Pasy ciasta francuskiego powinny być nieco rozwałkowane przed ich wycięciem. Paski powinny mieć grubość około 1/8 cala. Zwiń paski ciasta wokół szyszek, upewniając się, że ciasto lekko na siebie nachodzi. Następnie umieść je na blasze do pieczenia. Posmaruj je mieszanką jajka i mleka, a następnie piecz przez 25-30 minut. Po ostudzeniu rurek z ciasta należy ostrożnie wyjąć je z metalowych form.
Kiedy ciasto francuskie skończy się piec, wierzch powinien być złoty. Wtedy możesz dodać dodatki lub nadzienie. Aby ciasto francuskie nie było zbyt kruche, możesz umieścić je na blasze do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia na stojaku. Następnie możesz posmarować ciasto francuskie jajkiem, posypać cukrem cynamonowym lub nawet obłożyć je rozdrobnionym parmezanem.
Jeśli potrzebujesz więcej ciasta, zawsze możesz zrobić dwie partie ciasta i upiec je osobno. Jeśli nie chcesz wykorzystać całego ciasta na raz, możesz zamrozić część i użyć jej innym razem. Podczas pieczenia, powinieneś spróbować piec je przez 15 minut, aby uzyskać ładną złotą skórkę.
Podobne tematy