Jak zrobić młyn do ziarna

Jeśli chcesz zrobić swój własny młyn do zboża, będziesz musiał rozważyć kilka czynników. Przepływ wody w twojej okolicy określi rozmiar młyna. Mniejsze młyny mogą być obsługiwane przez strumień, podczas gdy większe wymagają szybko płynącej rzeki. Podziemne młyny mogą wykorzystywać podziemne ciśnienie wody do zasilania walców i mogą używać lekkich łopatek wentylatora do kruszenia ziarna. Większe młyny będą wymagały cięższych walców i innych zespołów.

Walce mogą być wewnętrzne lub zewnętrzne, z lub bez tulei. Jeśli chcesz, aby twój młyn zbożowy był zasilany przez silnik elektryczny, możesz dołączyć silnik elektryczny. Możesz również zbudować zapasową korbę ręczną. Upewnij się, że eksperymentujesz z wałkami zanim zbudujesz młyn. Upewnij się, że ćwiczysz na kawałkach drewna, aż dojdziesz do wprawy. Po tym, można użyć młyna jako modelu roboczego do doskonalenia swoich technik.

Czy chcesz zrobić domowy młyn do użytku w gospodarstwie lub małym domu, musisz rozważyć rozmiar swojego młyna do ziarna. Mniejsze młynki do zboża nie są zalecane dla zagród. Aby uzyskać najlepszy wynik, należy wybrać duży młyn do zboża, który może przetwarzać dużą ilość ziarna. Te młyny mogą przetwarzać aż sześć do siedmiu filiżanek ziarna na raz.

Choć może się to wydawać trudne na początku, możliwe jest dostosowanie projektu twojego młyna zbożowego, aby działał dobrze dla różnych tekstur mąki. Niektóre przepisy działają najlepiej z grubą mąką, podczas gdy inne mogą wymagać mąki o lżejszej wadze. Niezależnie od tego, jak duży jest twój młyn, ważne jest, aby rozważyć typ mąki, którą będziesz produkować. Będziesz musiał również zdecydować, jak chcesz, aby twój młyn był zasilany. Wiele młynów zbożowych może być zasilanych przez korbę ręczną, siłę wiatru, siłę wody lub można nawet użyć silnika mechanicznego.

Młyn zbożowy może być dołączony do miksera Kitchen-Aid lub samodzielny. Samodzielne młyny mogą być nieco droższe, ale są warte swojej ceny. Rozważ, czy możesz sobie pozwolić na przechowywanie mąki, którą robisz w zamrażarce po zrobieniu pierwszej partii. Następnie możesz obliczyć swoje koszty w stosunku do tego, jak długo potrwa, aby mąka się zwróciła. Jeśli jesteś domowym piwowarem, możesz rozważyć zakup droższego młynka, który może wyprodukować więcej mąki.

Młyn do zboża może zwiększyć twoją samowystarczalność i pomóc ci jeść bardziej zróżnicowaną dietę. Możesz zmielić każde ziarno. To zabawny i satysfakcjonujący sposób na zdobycie codziennej porcji mąki, ale pamiętaj, że jeden młyn nie wystarczy w pokryzysowym świecie. Będziesz potrzebował kilku, jeśli chcesz codziennie piec chleb. Prawdopodobnie będziesz potrzebował około pięciu do sześciu filiżanek mąki na każdy bochenek.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top