Jak zrobić ryż na parze

Jak zrobić ryż na parze

Pierwszym krokiem jest ustawienie parowaru. Upewnij się, że zbiornik wody jest pełny i że używasz właściwych komór. Umieść ryż w jednej z komór i przykryj go pokrywką. Pozostaw go na parze przez około 20 do 25 minut. Gdy ryż będzie gotowy, możesz go wyjąć z parowaru i przełożyć do osobnej miski.

Następnie przepłucz ryż, aż będzie czysty. Następnie dodaj do niego 3/4 litra wody i pozwól mu się gotować przez 8 minut. Następnie przenieś ryż na perforowane dno parowaru i upewnij się, że poziom wody jest wystarczająco wysoki, aby przykryć ryż. Pozwól mu parować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po upływie czasu, wyjmij ryż z parowaru i pozwól, aby nadmiar wilgoci odparował przed podaniem.

Używając parowaru do ryżu, użyj odpowiednich ustawień dla rodzaju gotowanego ryżu. Zwykły biały ryż zajmie około 15 minut w parowarze; brązowy ryż i czerwony ryż zajmie od 45 do 60 minut. Ryż, który jest nieco trudniejszy do ugotowania, będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.

Kolejną kluczową wskazówką dotyczącą gotowania ryżu w parowarze jest użycie odpowiedniej ilości płynu. Na każdą filiżankę ryżu należy użyć jednej filiżanki wody. Jeśli ryż jest zbyt mokry lub zbyt suchy, dostosuj ilość wody, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Ryż jest wyrozumiały, więc nawet jeśli nie jest idealny, powinien być nadal jadalny.

Podczas przygotowywania ryżu w parowarze ważne jest, aby odmierzyć ryż. Większość parowarów do warzyw ma dno z siatki, które przepuszcza parę i pomaga utrzymać warzywa. Ryż ma mniejszy otwór niż warzywa, więc może wpaść do zbiornika parowaru. Upewnij się, że odmierzasz ilość ryżu i wody, która będzie potrzebna do gotowania na parze, zanim zaczniesz.

Ryż gotowany w parowarze to szybka i łatwa metoda dla tych, którzy nie mają urządzenia do gotowania ryżu. Parowar pozwala kontrolować ilość ryżu do płynu i czas gotowania bez obaw o przegotowanie ryżu. Kolejną zaletą jest to, że nie wymaga dodatkowego nadzoru, co czyni go idealnym dla nowicjuszy.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, gotuj ryż w małych partiach. Powinieneś dążyć do uzyskania jednej lub dwóch porcji na partię. W ten sposób zużyjesz mniej wody i będziesz mieć mniej naczyń do mycia. Ponadto, możesz zastąpić wodę innymi składnikami, aby dodać smaku. Zamiast wody możesz użyć mleka kokosowego, herbaty lub oleju.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top