Prezentowany materiał jest efektem współpracy z konstrukcjediy.pl
Dobrym sposobem na rozpoczęcie uprawy własnego pora jest uprawa z nasion. Możesz znaleźć sadzonkę, której szukasz w lokalnym przedszkolu. Po otrzymaniu jej, posadź ją w słonecznym oknie w osłoniętym miejscu na zewnątrz. Idealnie byłoby umieścić ją na zewnątrz przed ostatnim dniem mrozu w Twojej okolicy. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z sadzonek pora, należy wystawić je na działanie co najmniej kilku godzin bezpośredniego światła słonecznego każdego dnia. Po tym jak sadzonki zaaklimatyzują się na zewnątrz, możesz stopniowo wystawiać je na więcej światła słonecznego.
Gdy sadzonka zacznie rosnąć, można ją przesadzić na miejsce stałe lub na rozsadnik. Możesz też pozostawić ją w ziemi do pierwszych przymrozków. Dzięki temu wydłużysz czas do momentu, w którym będziesz mógł zebrać pierwsze plony. Najlepszy czas na zbiór porów to połowa jesieni lub wczesna wiosna. Pamiętaj jednak, aby nie wyciągać roślin z ziemi na siłę – uszkodzi to system korzeniowy. Użycie wideł lub szpadla znacznie ułatwi ten proces. Pamiętaj, że większe pory są łatwiejsze do wykopania niż mniejsze. Mniejsze mogą kwitnąć i łamać się.
Aby posadzić sadzonki pora w glebie, będziesz musiał zrobić małe zagłębienie o głębokości około 1,5 cm i w odległości około 6 cali. W każdym module należy posadzić 2 nasiona, ale nie należy ich przerzedzać. Jeśli uprawiasz więcej niż jedną sadzonkę, będziesz miał więcej plonów, jeśli posadzisz je bliżej siebie. Po ukorzenieniu się siewek możesz je delikatnie podlać używając konewki lub plastikowej butelki z dziurkami w zakrętce. Pory powinny być gotowe do zbioru za około 8 tygodni.
Po posadzeniu sadzonek pora w glebie, zaczną one kiełkować w ciągu ośmiu do 14 dni. W ciągu pierwszych dwóch tygodni będziesz musiał zapewnić im jasne światło. W zależności od warunków pogodowych, możesz użyć maty grzewczej, aby utrzymać temperaturę gleby pomiędzy 70 a 75 stopni Fahrenheita. Po dwóch tygodniach należy przesadzić sadzonki pora w słoneczne miejsce.
Innym świetnym sposobem na uprawę porów jest moczenie ich w wodzie. Moczenie zabije wszelkie szkodliwe bakterie i zapewni Ci zdrowe zbiory. Następnie możesz cieszyć się swoimi porami jako częścią wielu pysznych przepisów. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się ugotować je na surowo, zebrać je, gdy są gotowe, czy użyć ich jako dodatku do sałatki, są pyszne i pożywne.
Owady i grzyby mogą uszkodzić pory. Jednym z częstych szkodników atakujących pory jest larwa cebuli, która wwierca się w łodygi. Szkodnik ten może powodować żółknięcie i więdnięcie roślin pora. Oprócz właściwej pielęgnacji, do zwalczania szkodnika można użyć oleju neem.
Podobne tematy