Jak zrobić suszarkę do grzybów

Aby wysuszyć grzyby, musisz mieć dehydrator lub blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Będziesz potrzebował wystarczająco dużo miejsca pomiędzy grzybami, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Gdy grzyby znajdą się na blasze, wytrzyj je papierowymi ręcznikami przed włożeniem do piekarnika. Pomoże to usunąć z nich nadmiar wody i zapobiegnie ich parowaniu. Powinieneś również suszyć grzyby w temperaturze 130 stopni Fahrenheita przez cztery do ośmiu godzin. Po pierwszych kilku godzinach, odwróć je i kontynuuj blotowanie ich ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar płynu.

Po umyciu i poklepaniu grzybów na sucho, umieść je w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Nie umieszczaj ich w zamkniętym pomieszczeniu; wilgoć spowoduje gnicie grzybów. Być może będziesz musiał zostawić je na kilka dni. Być może będziesz musiał je również rozbić przed włożeniem do piekarnika w celu wysuszenia. Po tym, umieść grzyby w piekarniku na stojaku w ciepłym miejscu, ale nie za gorącym.

Przed rozpoczęciem procesu dehydratacji, upewnij się, że twoje grzyby są dokładnie oczyszczone. Grzyby Maitake, na przykład, mają twarde trzony, więc musisz być ostrożny. Możesz je pokroić w plastry o grubości od ćwierć do pół cala. Grubsze plastry będą potrzebowały więcej czasu na suszenie. Wybierz grubość cięcia w zależności od swoich potrzeb. Jeśli nie masz krajalnicy, kup ją do tego zadania.

Gdy już przygotujesz grzyby, możesz teraz przystąpić do ich suszenia. Będziesz potrzebował wysokiej jakości piekarnika lub szafki do suszenia. Wybierz temperaturę około 150 stopni Fahrenheita, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Unikaj używania zbyt wysokiej temperatury w piekarniku, ponieważ zniszczy to składniki odżywcze i związki zawarte w grzybach. Gdy grzyby będą suche, będą gotowe do przechowywania. Możesz również użyć desykantów, aby wyciągnąć wilgoć z grzybów.

Jeśli masz piekarnik lub dehydrator żywności, rozważ użycie go zamiast tego. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze, susząc swoje grzyby, ponieważ nie będziesz już musiał ich kupować. Będzie to tańsze i łatwiejsze niż kiedykolwiek, aby cieszyć się przekąskami. Piec to świetny sposób na suszenie grzybów, ale nie jest idealny dla małej kuchni. Grzyby będą się palić i zwęglać, jeśli będziesz je piec przez dłuższy czas. Wyższa temperatura zapobiegnie zwęgleniu, więc najlepiej użyć dehydratora, aby temu zapobiec.

Inną opcją jest użycie ręcznika papierowego do wysuszenia grzybów. Ręczniki papierowe i siatki druciane będą dobrze działać w tym celu, ponieważ nie tworzą żadnych problemów bezpieczeństwa. Suszarka z siatki drucianej jest bezpieczniejsza i nie potrzebuje prądu. Podczas gdy siatka druciana jest wygodniejszym wyborem, ręcznik papierowy również sprawi, że Twoje grzyby szybko wyschną. Jeśli obawiasz się o ogień, możesz również użyć lampy motelowej.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top