Jak samemu zrobić masło

Jak samemu zrobić masło

Robienie masła jest proste i przyjemne. Jest to zabawny projekt dla szkoły domowej i świetny dla dzieci. Proces pomoże im poznać naukę stojącą za oddzieleniem maślanki i tłuszczu. Proces zajmuje około pięciu do dziesięciu minut. Dzieci będą cieszyć się procesem, a ich podniecenie uratuje ich ramiona przed drżeniem!

Po zrobieniu masła możesz użyć go do pieczenia. Przechowuj je w lodówce. Możesz użyć go jako takiego lub dodać do przepisu, który wymaga użycia maślanki. Kiedy używasz swojego domowego masła, najlepiej użyć go w ciągu dwóch tygodni. Możesz również użyć maślanki do pieczenia chleba i innych przepisów.

Domowe masło jest pyszne, wolne od chemikaliów i bardziej odżywcze niż kupione w sklepie. Jest łatwe do zrobienia i smakuje doskonale. Kluczem do zrobienia doskonałego masła jest użycie wysokiej jakości śmietanki i masła hodowlanego. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek śmietany.

Aby zrobić masło, potrzebujesz ciężkiej śmietany lub bitej śmietany o zawartości co najmniej 35% tłuszczu. Możesz również użyć śmietany, która została poddana pasteryzacji. Upewnij się tylko, że nie zawiera ona żadnych stabilizatorów ani konserwantów. Jeśli nie jesteś pewien, ile śmietany użyć, możesz dodać do niej zimną wodę i wymieszać. Następnie użyj blendera lub robota kuchennego, aby połączyć oba składniki.

Śmietanę można wymieszać w robocie kuchennym, elektrycznym mikserze ręcznym lub mikserze stojącym, a następnie ubić na małej lub średniej prędkości do uzyskania gęstej i puszystej masy. Po ubiciu masło oddziela się od maślanki, a masło zaczyna się sklejać w dużą bryłę. Jeśli na dnie pozostanie maślanka, możesz ją przechowywać lub wykorzystać w innych przepisach.

Domowe masło to zabawa i zdrowie, a także świetne zajęcie dla dzieci w kuchni. Świeżo zrobione masło sprawi, że Twoje śniadaniowe naleśniki lub tosty będą smakować jeszcze lepiej! Erica, blogerka kulinarna w Buttered Side Up, mówi, że robienie masła z dwóch składników to świetna rodzinna aktywność, która jest zabawą dla wszystkich. Dorastając w rodzinie, w której kuchnia była jej strefą zabawy, Erica ma pasję do pieczenia. Już w wieku ośmiu lat pozwolono jej ugniatać chleb i wymyślać przepisy na diabelskie jajka.

Domowe masło to także zabawny sposób na uczenie dzieci o historii. Na przykład, dziecko w wieku przedszkolnym może dowiedzieć się o produkcji masła, wykonując zadanie takie jak krzyżówka lub wyszukiwanie słów. Dzieci mogą nawet użyć swojej wyobraźni, aby samodzielnie wykonać eksponaty. Istnieją nawet wzory kołder dla pionierów do pobrania!

Domowe masło jest łatwe do zrobienia i zachowuje się w lodówce przez dwa do trzech tygodni. Można je również zamrozić, choć najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top