Jak zrobić kruche ciasto drożdżowe

Jeśli kiedykolwiek chciałeś nauczyć się, jak zrobić kruszone ciasto drożdżowe, to trafiłeś we właściwe miejsce. Ten przepis jest łatwy do wykonania i jest idealnym przysmakiem na zimowy dzień w domu z ciepłym napojem. Kruszone ciasto drożdżowe jest zazwyczaj miękkie i słodkie, z kruchą polewą. Możesz je nawet zwieńczyć owocami. Te pyszne ciasta wymagają tylko kilku prostych składników i są doskonałym wyborem dla początkujących.

Kluczem do pysznego kruchego ciasta jest odpowiedni rodzaj masła. Możesz użyć zwykłego masła lub cukru kokosowego, chociaż cukier kokosowy jest nieco bardziej suchy niż zwykły cukier. Jeśli nie używasz miksera, możesz wmieszać masło w ciasto ręcznie. Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasto powinno być lepkie i nie podwoi swojego rozmiaru, ale zwiększy się o około cal. To ciasto będzie musiało siedzieć przez co najmniej godzinę przed pieczeniem, ponieważ czas odpoczynku pozwala na dodatkowe powietrze do wzrostu i tworzy ładną upieczoną skórkę.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przez, włóż wykałaczkę do środka ciasta i upewnij się, że wychodzi czysta. Jeśli nie, ciasto będzie niedopieczone i kruche. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, piecz ciasto w temperaturze 335 F przez 30 do 40 minut. Pamiętaj, aby często sprawdzać ciasto, zwłaszcza jeśli to twój pierwszy raz, kiedy je pieczesz.

Gdy masz podstawowe składniki na ciasto, możesz rozpocząć proces dodawania aromatów. Najbardziej podstawowe z nich to cukier, sól, maślanka i suszona mączka kukurydziana. Mieszamy dokładnie, a następnie umieszczamy w wysmarowanej masłem patelni. Niech ciasto rośnie przez sześć godzin przed mrożeniem. Możesz również użyć świeżych drożdży, które zakupiłeś w piekarni. Upewnij się, że używasz jednej łyżki stołowej na ciasto, i ciepłe miejsce do przechowywania.

Po wymieszaniu wszystkich składników razem, uformuj ciasto w dysk i umieść go w tortownicy. Posyp ciasto cukrem i masłem i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe, gdy tester włożony w środek wyjdzie czysty. Po wyrośnięciu ciasta, posmaruj je połową pozostałego syropu i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasta, odwróć je prawą stroną do góry. Posmaruj nowo odsłoniętą dolną skórkę pozostałym syropem. Podawaj ciasto z bitą śmietaną.

Aby rozpocząć proces tworzenia kruszonego Ciasta Drożdżowego, musisz wymieszać mąkę, mleko i drożdże. Jeśli używasz drożdży instant, upewnij się, że dobrze je wymieszasz. Możesz również dodać masło i jajka, jeśli chcesz. Pamiętaj, aby przykryć ciasto wilgotną ściereczką kuchenną podczas jego wyrastania. Powinno to zająć około 20 minut zanim zaczniesz piec. Jeśli chcesz zrobić to ciasto następnego dnia, możesz zrobić kilka kwadratów i zamrozić je na później.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top